2 Şubat 2020 Pazar

Bireyin benlik bölünmesi ve birleşmesi süreci

Bireyde Benlik Bölünmesi (-BBB)

Birey toplum içinde yaşarken bir çok başka bireyle tanışıp, arkadaşlık, dostluk, iş, ticaret, projede yer alma, grupsal etkinlik, yönetimin gerektirdiği, eğitimin gerektirdiği, sanalda takip edilen, eden olma, vb. yolları ile iletişim ve bağlantıya geçmektedir.

Birey bu bire bir bağlantıların çok olmasıyla benlik varlığı bölünmeye uğramaktadır. Öz de olan insan olarak kendinin farklı görünümleri ile bağlantısı olmasına rağmen duyuları ve duyguları bunu saptamasına olanak vermez. Çünkü bağ sıkı ve süreklidir. Düşünce olarak bunu algılaması için bu bağı zayıflatmalı veya ara vermelidir. Bağdan kopmak bir çok birey tarafından karar verilmez. Duyu ve duyguların sürekliliğini ister iyi olan bu ortamında.

Bazı meslekler içerik ve amacı olarak bu bağlantıların çokluğunu ve devamlılığını zorunlu kılar. Siyaset, gazeteci, eğitimciler, hukuk, yerel ve ülkesel yönetimler vb. Bu meslek grubunda olan bireyler benlik bölünmesini en üst düzeyde yaşamış olan ve yaşayanlardır.

Günlük yaşayış içerisinde normal ve sürekli ilişkiler içinde olan birey ise bu bölünmeyi en az hissedendir. İçinde bölünmeler olmasına karşı bunları saptama ve ayrımını yapma endişesi oluşmadığından ilişkilerin sonuçlarında etkilenir. Ayrılıklar, kazalar, sorunlar, geleceğe dair tercihler, planlar normal bireyde benlik bölünmesinin yaşandığı zamanlardır.

Benlik bölünmesi, dağılımı, açılması halinde birey kişisel olmaktan çıkar, çevresindeki gelişen olaylar ve kişilerin kimliğine bürünür. Meslek ilkelerine, şirket hedeflerine, ülke yönetim tarzına, planına, sanatın devamına, bilimin gelişmesine, eğitimin bir parçası olur. Çalışma zamanları dışında bile zihin yapılan işin hedeflerine odaklandığı için benlik bölünmesini engelleyemez. Ünlü ve zengin olmuş, sonrasında milyonların tanıdığı bireylerin mutsuz olması, bunalıma girmesi eski benliklerini kaybetmiş yeni benliklerini yönetmede zorluk çekmeleridir.



                    Bireyde Benlik Birleşmesi (+BBB)

Birey içinde bulunduğu çalışma ve yaşama ortamında kendine ait özel alan ve zamanlar oluşturmaya başladığında benlik birleşme süreci başlar. Birey toplum dışında kendi kendinle kaldığında hem kendini hem de toplumu benlik algısında bulur. Benlik bütünlüğü bu aşamada ve belli sürede oluşmaya başlar.

Birey kendini toplumun neresinde konumlandırması gerektiğini, toplum ve tarihteki kendine benzer bireylerle kıyas ederek bulmaya çalışır. Davranış şekillerini, toplumun kendisine, kendisinin topluma etkilerini benlik sürecinde değerlendirir. Ünlü, tanınmış olarak bulunduğu seviye ve alanı gerçekten sapma oranını belirlemeye çalışır. Bu değerlendirme sürecinde kendisinin toplum içindeki gerçek yerini belirler.

Halktan biri olarak normal birey ise günlük ilişkilerin dışında yaşadığı olayları değerlendirme ve yeni kararlar alma sürecinde benlik birleşmesini oluşturmaya çalışır. Bu bireylerde benlik birleşmelerinin yalnız olmadığı eş, çocuk ve akrabalar ağı içinde kendi yerini belirleyip kendisi için olanların, olması gereklerin yanında olmayan ve olmaması gerekenlerin ayırımına varması gerekmektedir.

Benlik oluşturmasını tamamlayamayan bireyler birlikte yaşama bağı olan bireylerle benlik değil grupsal benlik içinde yaşamakta olup, bu benlik hali de sağlıklı bir yaşam için gerekli olmaktadır. Birey benliğini diğer bireyle birleştirmesi grupsal benliğin oluşmasına rağmen ayrılık sürecinde kendi benliğini oluşturma süreci gerçeğine dönülmesi gerekirken bunu yapmak için bilgi ve zihin şartlarının oluşturulması gerekmektedir. Ömür boyu benlik oluşturamamış bireylerin mutlu olabilmesi grupsal benlikte kalmaları olarak yorumlayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder