1 Mayıs 2020 Cuma

İnsan Duygu ve Yaşantı Haritası

İnsan Duygu Haritası (Tablosu)

Duyguların haritasını oluşturma teorimin altında yatan düşünce duyguların birbiriyle bağlantılı olduğudur. İnsanlığın gelişimiyle duyguların da bu süreçte değişimle artan bir duygu çeşitliliğine yol açtığı izlenimi bulunmaktadır. İnsanlığın evriminde fiziksel evrim yanında duygusal evrimini de incelemek gerekmektedir. Duygu haritasını başlatmak canlılığa ait içgüdüsel hareketlerin duyguya dönüşümünden başlatmak duyguların zamansal oluşum ve gelişimi açısından bir gereklilik gibi görünmektedir.

İnsanın duygu haritasını, tablosunu çıkarma çalışmalarımda fark ettiğim ilginç bir durum duyguların diğer duygulara bağlanmasının eylemler aracılığı ile olduğudur. Özellikle duyguların başlangıcı ve temeli eylemden çıkıyor olması.

Duygular oluşum temeline göre :
1 İlk (İlkel) duygular
a) Kalıtımla gelen
b) Etki-tepki ile oluşan

2. Kültürel Duygular
a) Kalıtımla gelene eklenen
b) Etki-Tepki oluşumuna eklenen

Kültürel yaşanmasına göre :
a) Bireysel
b) Toplumsal

Duygularımızın başlangıcını etki- tepki fiziksel hareketin açılımları olarak başlaması onların hiç de anlaşılması güç olmadığını ortaya koymaktadır. Duyguların zihnimizde ve ilişkilerde karışık halde durması ona ait bir tablonun veya haritanın olmamasından olabilir. Bunu başarabilirsek duyguların karmaşıklığı ortadan kalkacaktır. Bu tezimin bilimsel yanı bulunduğuna inanıyorum. İşin zor kısmı bütün duyguları tablodaki yerine koymak hem çok zor hem de uzun zaman alacak bir iş olması. Çünkü bu çalışma başlı başına bir grup psikologun ve psikiyatri bilim insanların yapması gereken büyük bir tez çalışması olabilir.
 Yukarıdaki tablo örneğindekinden daha düzenli ve detaylı bir bir duygu haritası çıkarılacağından eminim. Bilim insanların bu konuyla ilgilenmesi ve tez hazırlamaları kendi alanlarında büyük bir adım olabilecektir.
                                                                ETKİ     -       TEPKİ
                                                                    I                     I
                         ---------------------------ÖFKE    -       KORKU------------------------------------
                         I                      I                    I                      I                                 I                     I
                         I                 Hareket              I                      I                         Durgunluk              I
                         I                 -------- ----  Saldırı--           Savunma---------------- Kaçma            I
                         I                 I                I              I                  I----------------------                      I
                         I                 I                I              I                  I                   I               I                I     
                         I             Fiziksel    Zihinsel  Araçsal     Fiziksel    Zihinsel   Araçsal                I
                         I                 I                I                                  I                 I                                  I
                         I            Bedenle        Dil                           Beden         Dil                     -------- I
        Devamı------- --Durması                                    Belirsizlik   -----   Devamı----I-Durması                    I    I     I                I                                                  I                                I                       I
         I    I     I              Sakinlik                                    Kaygı                        Acı            Rahatlama
      Haz  I   Hayal
              I   Kırıklığı                     
      ---- Zarar--
       I               I                                 
Kendine  Başkasına







                                                SEVİNÇ ---------------------------------   ÜZÜNTÜ
                                       I ---------I------------I                               ------------I---------------
                                       I             I                  I                               I         Haz-Acı                I
                                       I          Haz-Acı   İstenmeyenin              İsteğin   Dengesizliği          I
                                    İsteğin    Dengesi   Gerçekleşmemesi  Gerç.memesi             İsten.yenin
                               Gerçekleşmesi                                                                               Gerç.mesi

                                     
                                   

                                  
Gurur, birey ve toplumda kendi içinde doğal halde bulunurken, başka birey ve topluma karşı görünümünde övünç olarak değişime uğramaktadır. Bireylerin ve toplumların birliğinde ise gurur olarak kendisini doğaya ve hayata karşı bir doğal duygu ve his olarak yaşanmaktadır.

İnsanın Yaşantı Haritası (Tablosu)

İnsan yaşam haritasını çıkarmaya karar verdiğimde tablonun merkezini " Günlük Yaşantı " olarak oluşturulmasıyla başlanmasının en uygun karar olabileceğini düşündüm.
Günlük yaşantı merkez baz alındığına değişen yaşam zamanlarına karşın değişmeyen olguların onun etrafında genişlediğini fark ettim.

Ancak olay, olgu, eylem, ilişkiler, insan, zihinsel, bedensel, mekansal, zamansal gibi bir çok sabitin bu günlük yaşam değişkenin etrafına yerleştirmenin hiç de kolay ve çabucak olmayacağını fark ettim.
Bir çok eylemlerin ve ilişkilerin birbiriyle iç içe veya sonuçların birleşmesi gibi ilginç ve zor düğümler halinde olması merkez " Günlük Yaşamın" etrafında hangi yönlere yerleştirilmesi de başlı başına bir uzun ve sıkı bir çalışma gerektirdiği sonucuna vardım.
İnsan yaşam haritası (Tablosu) yapılması halinde bireysel ve toplumsal karışıklıkların çözüleceğini, eğitim, öğretim, meslek, kültür gibi bir çok konuda sorunların çözüleceği iyimser bir tahmin olmaz.



İnsan yaşam tablosu, sosyoloji, psikoloji, felsefeci, insan bilimleri, kamu yönetimi, ekonomi gibi bir çok alanlarda toplanacak bilim kurulunun çalışmasıyla ortaya çıkabilecek büyük bir birey ve toplum projesi gibi durmaktadır.

Bu çalışmaya başlarken fark ettiğim önemli sayılabilecek bir konu olan dilimizdeki tüm eylem ve düşünce, olay ve olguların bu tabloya eklenebileceği idi. Dolayısıyla bahsedilen herhangi bir olgunun nerede durduğunu tabloda görmemiz olasılığı felsefik olarak metafiziğin ilerlemesinde de bir aşama oluşturacağı görülmektedir. Karışık ilişkiler ağının eylemler sınırından, düşünsel aşamaların birbiri ile bağlantılı kavramların, tümleşik sonuçların, kesişimlerin, birleşenlerin anlaşılır olması bireysel ve toplumsal yaşantı için yeryüzünün açık ve net haritasını çıkarmak gibi olacaktır.

İnsan Duygu ve Yaşantı haritası büyük bir yap-boz (puzzle) gibi karşımızda durmaktadır. Fakat tamamlanabilir olması da önümüzde insanlığa ait yeni ufuklar açma olanağını da sunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder