Sayın sağlıklı olma ve sağlıklı kalma takipçilerim uygulamalarımıza yeni bilgiler gelmektedir.
Artık hangi besinlerin ne kadar sürede sindirimi tamamlandığına dair notlar da alacağız.
Böylelikle yediğimiz besinlerin sindirim sürelerini tahmini de olsa bilgisini bilerek bilinçli beslenmemizi geliştireceğiz.
Başlıyoruz.
22:00 Bir tabak ıspanak, yarım kase kuskus, 150 gr yoğurt (açlık sürem uzadığında ikili üçlü besin alıyorum fakat az olarak alıyorum.)
Sindirimi 2 saat
23:00 Orta Türk kahvesi sindirim 30 dk
06:45 ceyrek simit, bir kaynamış yumurta Sin: 1:15
07:00 Bir küçük bardak çay. 20 dk.
08:45 Bir fincan çay dilim limonlu S. 30 dk.
09:30 Bir fincan çay dilim limonlu s.30 dk
10:00 Orta Türk kahvesi S.45 dk
12:00 Bir kase mercimek çorbası Sindirim 1.5 saat
Öğle yemeği menüsü: Mercimek Çorbası, balık, salata, irmik helvası
Sadece çorbayı içtim. Güzeldi. 15 dk kadar masamda oturdum. Sindirimin başlaması için. Orta boy balık maalesef iyi pişirilmemişti. Fazla una bulanmış ve aynı yağda çok balık pişirildiği belli oluyordu. Kullanılan yağ miktarı ile balık sayısı arasında denge gözetilmediği belli oluyordu. Adeta az yağda çok balık pişirilmiş görüntüsü vardı. Fazla kızartılmış olduğu için unu deri et ve kılçık tam birbirine yapışmış olup birbirinden ayırma olanağı yoktu. Hamsi gibi kızartılmıştı. Onu yemedim bir arkadaşıma verdim. Neden yemediğimi de açıkladım ki bilerek yesin.
Salata ve irmik helvasını sonraya bıraktım.
14:20 İrmik helvası, sindirimi: Midedeki sindirimi ve çıkışı 45 dk. ikinci aşama sindirimi 1 saat.
16:00 mevsim salatası bir kase Mide süresi 40 dk. İkinci aşama süresi 1 saat
18:15 Küçük kase üzümlü kek, kahve makinesinden sütlü bir neskafe, bir bardak su. mide süresi: 30 dk, ikinci sindirim: 1 saat
Mide de kalma süresi: Kek, kahve ve su olarak üçlü veya daha fazla besinler, bir de her midenin besine göre durumu midede kalma süresini uzatıp kısaltmaktadır. Ben besinleri alımda oturma süremi uzatmam nedeniyle süreleri da tahmin edebilmekteyim. Oturmayıp ayakta olmak ve hareket etmek bu süreleri ve şekli değiştirmektedir.
Sindirim sisteminin başlangıcı ağız ve dişler, sonraki aşaması mide, sonraki aşaması ince bağırsak en son aşaması kalın bağırsaklar olarak biliyoruz. Ağızdan başlayan iyi bir sindirim şekli sonraki aşamaların da iyi ve dengeli bir biçimde süresinde normal olarak devam etmesini sağlamaktadır.
Yemek zamanı ağız ve dişler yani çiğneme ile midede bekletme aşamaları bizlerin elimizde olan anlardır. Bu anları yönetebiliriz. Üçüncü aşamadan itibaren üç ve dördüncü aşamalar bedenin kontrolüne geçmektedir. Çiğneme çoğunlukla bizim mide ise kısmen ona yardım etmek adına bize ait kısımdır.
21:30 Pilav üstü kuru fasulye, 150 gr yoğurt. Mide sindirimi 1,5 saat. İkinci sindirim: 2 saat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder